23 Σεπτεμβρίου 2018 | Τελευταία Νέα | 915 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ἀνδρὶ Προφήτῃ χρησμὸς ἐξ Ἀρχαγγέλου,
Τεκεῖν προφήτην, καὶ Προφήτου τι πλέον.
Εἰκάδῃ τῇ τριτάτῃ γαστὴρ λαβὲ Πρόδρομον εἴσω.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Εύοσμο ιερούργησε, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

«Η Ευαγγελική περικοπή προβάλλει  το πρόσωπο του Χριστού, « παρά την λίμνην Γενησαρέτ, είπε ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του. Ο Χριστός συναντά τους υποψήφιους μαθητές Του στον εργασιακό τους χώρο. Ακουμπά τον κόπο, την αγρύπνια, την αναδουλειά τους.

 «Επιστάτα δι’ όλης της νυκτός κοπιάσαντες, ουδέν ελάβομεν»: οι ψαράδες εκφράζουν στον Κύριο την πίκρα και την απογοήτευσή τους. Όλη τη νύχτα κοπίασαν και δεν έπιασαν ούτε ένα ψάρι. Ο κόπος τους δεν τελεσφόρησε.

«Επανάγαγε εις το βάθος και χαλάσατε τα δίχτυα εις άγραν»: ρίξτε πάλι τα δίχτυα, προστάζει ο Κύριος. Η εντολή ακούγεται παράξενη. Είναι  σχεδόν μεσημέρι και σύμφωνα με τη λογική και την πείρα, τέτοια ώρα  δεν υπάρχουν ψάρια.

« Επὶ δὲ τῷ ρήματί σου χαλάσω τὸ δίκτυον». Ο Απόστολος  Πέτρος τολμά να ρισκάρει την πείρα και τη λογική του και να τα θυσιάσει στο βωμό της υπακοής.

«Καὶ τοῦτο ποιήσαντες συνέκλεισαν πλῆθος ἰχθύων πολύ· διερρήγνυτο δὲ τὸ δίκτυον αὐτῶν». Η υπακοή του αμείβεται. Η υπακοή του γεννά το θαύμα.

Ο Κύριος αμείβει τον Πέτρο για την υπακοή και την εμπιστοσύνη του: τον καλεί στο αποστολικό αξίωμα και θεμελιώνει στην, ως βράχο, πίστη  του, την Εκκλησία.

Ο Συναξαριστής παραδίδει: 

Έτσι προφήτευσε ο προφήτης Ησαΐας για τον Πρόδρομο του Κυρίου, Ιωάννη: «Φωνὴ βοῶντος ἐν τὴ ἐρήμω, ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τᾶς τρίβους αὐτοῦ». (Ησαΐας μ’, 3). Δηλαδή, φωνή ανθρώπου, που φωνάζει στην έρημο και λέει: «Ετοιμάστε το δρόμο, απ’ όπου θα έλθει ο Κύριος σε σας. Κάνετε ίσιους και ομαλούς τους δρόμους, από τους οποίους θα περάσει». Ξεριζώστε, δηλαδή, από τις ψυχές σας τα αγκάθια των αμαρτωλών παθών και ρίξτε μακριά τα λιθάρια του εγωισμού και της πώρωσης και καθαρίστε με μετάνοια το εσωτερικό σας, για να δεχθεί τον Κύριο. Η φωνή αυτή, που ήταν ο Ιωάννης, γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο. Ο Πατέρας του Ζαχαρίας ήταν Ιερέας. Την ώρα του θυμιάματος μέσα στο θυσιαστήριο, είδε άγγελο Κυρίου, που του ανήγγειλε, ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπίστησε. Η γυναίκα του ήταν στείρα και γριά, πώς θα γινόταν αυτό που άκουγε; Τότε ο άγγελος τού είπε ότι για να τιμωρηθεί η δυσπιστία του, μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού, αυτός θα έμενε κωφάλαλος. Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε, και μετά εννιά μήνες έκανε γιο. Μετά οκτώ ήμερες, στην περιτομή του παιδιού, οι συγγενείς θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του, Ζαχαρία. Όμως, ο Ζαχαρίας, έγραψε επάνω σε πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως δε, λύθηκε η γλώσσα του, και η χαρά για όλους ήταν μεγάλη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον π.Νικόλαο Μαυράκη.

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου