25 Μαρτίου 2019 | Τελευταία Νέα | 1103 προβολές

Δελτίο Τύπου

Την Β’ Κυριακή των Νηστειών, 24 Μαρτίου 2019, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει τα προεόρτια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και προβάλλει το πρόσωπο του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης.

Το θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κιζιρίδης, ο οποίος ανέλυσε εμπεριστατωμένα και περιεκτικά την σημερινή ευαγγελική περικοπή.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Χριστός δεν στέκει στην επιφάνεια των ζητημάτων. Μεταφέρει το βάρος του θέματος, από τα, ναι μεν οδυνηρά και στενάχωρα φαινόμενα (ένας άνθρωπος παράλυτος σε ένα κρεβάτι), στην ουσία του θέματος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του παραλυτικού, η σχέση ασθενείας και αμαρτίας και συνεπώς η σχέση συγχωρήσεως και θεραπείας ήταν όπως φαίνεται άμεση. Η νοσηρή πραγματικότητα δεν σχετίζεται με απλές εξωτερικές αιτίες, με «πράγματα», αλλά με την ρήξη των προσωπικών σχέσεων του ανθρώπου με τον Θεό, δηλαδή με αυτό που αποτελεί την ουσία της αμαρτίας.

Ο Κάιν αναμφίβολα θα έθαψε το σώμα του αδερφού του. Εμείς θάβουμε, πολλές φορές, εκείνα κι εκείνους που «σκοτώνουμε» μέσα μας. Έρχεται ο Χριστός και μας ζητάει να Του επιτρέψουμε να συγχωρήσει αυτό που πολλές φορές δεν φαίνεται ούτε στα ίδια μας τα μάτια. Εμείς του λέμε ότι μας νοιάζει μόνο ό,τι φαίνεται. Εκείνος προσπαθεί να μας πει ότι θα βγάζουμε προς τα έξω ό,τι έχουμε κρυμμένο μέσα μας, και χωρίς να το θέλουμε! Καμιά φορά (όχι πάντα και ούτε ως νομοτέλεια) αυτό το μέσα θα αρρωσταίνει και το έξω…

Ο Χριστός στέκεται ανάμεσα σ’ εκείνους, τους Φαρισαίους, που δεν του αναγνώριζαν το δικαίωμα και την δυνατότητα συγχώρησης αμαρτιών, και σ’ εμάς, που μόνο τον παράλυτο βλέπουμε (χωρίς εσωτερικό κόσμο και άρα χωρίς αμαρτίες) και μας νοιάζει μόνο να περπατήσει. Ο Χριστός στέκεται και πάλι σαν «Ζυγός Δικαιοσύνης». Για εκείνους, τους Φαρισαίους, με την θεραπεία, φανερώνει το δικαίωμα και την δυνατότητα συγχώρησης των αμαρτιών του «κάθε παράλυτου». Εμάς, με την θεραπεία, μας εισάγει στο μέγα μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής που μπορεί να είναι βουλιαγμένη σε θάλασσα αμαρτιών ανεξάρτητα αν ο άνθρωπος είναι υγιής ή όχι και της ανάγκης όλων μας πρώτα να επιζητούμε την συγχώρηση των αμαρτιών μας και μετά όλα τα υπόλοιπα. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους πατέρες και τους συνεργάτες του Ναού για την πρόοδο και την προκοπή της ενορίας, τον πιστό λαό του Θεού με επικεφαλής τον Δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτριο Δεμουρτζίδη που κατέκλυσαν τον υπερμεγέθη Ιερό Ναό και ευχήθηκε σε όλους καλή συνέχεια στο υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως