3 Σεπτεμβρίου 2014 | Τελευταία Νέα | 1074 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στην Αρχιερατική λειτουργία , η οποία τελέστηκε στην ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο ιερό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μεταξύ των άλλων επεσήμανε και τα εξής : «Μεταμόρφωση και μόνο η λέξη αναδίδει μήνυμα αισιοδοξίας, υποδηλώνει διάθεση αλλαγής των πραγμάτων. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος με τρόπο λιτό και συνάμα μεγαλόπρεπο διασώζει το ιερό γεγονός: ο Κύριος μεταμορφώνεται ενώπιον των μαθητών Του, το πρόσωπο Του γίνεται λαμπερό «ως ο ήλιος» και τα «ιμάτια Του λευκά», εκατέρωθέν Του ίστανται ο Μωυσής και ο Ηλίας . Εκείνη την ώρα ακούγεται και η φωνή του Ουρανίου Πατρός ο οποίος βεβαιώνει «ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός αυτού ακούετε». Η Εκκλησία μας θα κρατήσει αυτό το γεγονός το οποίο αλλάζει τη ροή της ιστορίας ή αν θέλετε την αποκαθιστά στο «αρχαίο κάλλος». Η γιορτή της Μεταμόρφωσης είναι η επανατοποθέτηση της ιστορίας στο σχέδιο του Θεού και μέσα στο σχέδιο του Θεού είναι η θέωση του καθενός μας . Καθώς ο Χριστός μεταμορφώνεται συμπαρασύρει όλο το ανθρώπινο γένος στη μετοχή του ακτίστου φωτός. Στο φώς της Θείας δόξας μπορούν όλοι να γίνουν κοινωνοί, αρκεί να πορεύονται με ταπείνωση , διάθεση άσκησης και μετάνοιας. Η γιορτή της Μεταμόρφωσης είναι η γιορτή του ανθρώπινου προσώπου που γεύεται από τη γή τη δόξα του Ουρανού».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον αύλειο χώρο της Μονής ακολούθησε κέρασμα , ενώ τα μέλη της γυναικείας χορωδίας της Μητροπόλεως «αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» συμπλήρωναν με τα τραγούδια τους τη χαρά της πανήγυρης .

Εκ του Γραφείου Τύπου