7 Σεπτεμβρίου 2020 | Τελευταία Νέα | 1719 προβολές

Δελτίο Τύπου

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Αθανασίου του Κουλακιώτου, ενός εκ των τοπικών Αγίων της, ο οποίος μαρτύρησε στο χώρο του κοιμητηρίου της Ξηροκρήνης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ξηροκρήνης, κατά τη διάρκεια της οποίας τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του κ. Ελευθερίου Ράφτη, πιστού τέκνου της Ιεράς Μητροπόλεως, Φυσικού-Καθηγητού Μέσης Εκπαίδευσης, έγγαμου και πατέρα ενός παιδιού. 

Ο Σεβασμιώτατος στο εμπνευσμένο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο, αναλύοντας την παραβολή σύμφωνα με την οποία ο Κύριος του αμπελώνος, ο δωρεοδότης Χριστός, έχει την ευθύνη του αμπελώνα του, της Εκκλησίας δηλαδή, ούτως ώστε να αποδίδει πολλούς και καλούς καρπούς, όπως είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, σαν το σημερινό τιμώμενο Νεομάρτυρα Αθανάσιο, καθώς επίσης και οι διάκονοι και υπηρέτες του Θεού, οι κληρικοί. Έτσι, λοιπόν, προέτρεψε τον νέο διάκονο να έχει ως οδηγό στην ιερατική ζωή του τις διδαχές και διδασκαλίες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ώστε να μπορεί να βαδίζει με ασφάλεια, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το δύσκολο ταξίδι που με τη χειροτονία του ξεκινάει, στο έργο της διακονίας του Θεού και του πλησίον.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε το κόλλυβο προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου, ευχαρίστησε τους πατέρες και τους συνεργάτες του Ιερού Ναού για την προετοιμασία της πανηγύρεως και τη φιλοξενία, τους ιεροψάλτες και τους ιερόπαιδες που διακόνησαν το αναλόγιο και το Ιερό Βήμα και τον πιστό λαό του Θεού με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό και συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και στη χειροτονία για να αξιωθούν αυτής της ιδιαίτερης ευλογίας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως