18 Απριλίου 2021 | Τελευταία Νέα | 286 προβολές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, 18 Απριλίου 2021, η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ιερουργούντος του π. Βασιλείου Καλλιακμάνη.

Ο πρωτοπρεσβύτερος και ακαδημαϊκός πατήρ Βασίλειος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στα προ του Πάθους γεγονότα: ο Χριστός προετοιμάζει τους μαθητές Του για τους εμπτυσμούς, τους ονειδισμούς, την προδοσία, τον ατιμωτικό θάνατο που πρόκειται να υποστεί. Οι μαθητές Του -τι λυπηρό!- όπως οι χριστιανοί μέσα στους αιώνες, δεν κατανοούν τα λόγια Του. Δεν είναι, ακόμα, ικανοί, έτοιμοι να προσλάβουν το πνεύμα της θυσίας Του. Ζητούν από τον Κύριο, αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες. Ο Χριστός τούς μυσταγωγεί, τούς υποδεικνύει «οδόν αρίστην», νέον τρόπο βιοτής: όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι τελευταίος, να είναι διάκονος όλων. Ο ίδιος τούς δίνει υπόδειγμα διακονίας, όταν «ζώνυται το λέντιον», «κάμπτει το γόνυ»  και « νίπτει  τους πόδας τους».

Αν παίρναμε  στα σοβαρά τα λόγια του Κυρίου  για τη διακονία, τότε ο κόσμος θα άλλαζε, θα μεταμορφωνόταν. Η διακονία που αφορμάται  από εκούσια προαίρεση έχει τη δυναμική να αναγεννά, να αλλοιώνει.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής παρουσίασε με γλαφυρότητα και ρεαλισμό  παραδείγματα από τη ζωή στην οικογένεια, την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και από το χώρο της Εκκλησίας, όπου το πνεύμα της διακονίας ιερουργεί θαύματα.

Η Εκκλησία έχει μια βασική αποστολή: να διακονεί το λαό και να αναδεικνύει Αγίους, είπε τελειώνοντας ο πατήρ. Δεκάδες άγιοι αναδείχτηκαν στον αιώνα μας, οι οποίοι με ταπείνωση και αφάνεια διακόνησαν και διακονούν, δια των πρεσβειών τους, το λαό  του Θεού».

 

Εκ του Γραφείου Τύπου