8 Απριλίου 2015 | Τελευταία Νέα | 1617 προβολές

Δελτίο τύπου

Τη Μ. Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρα , η οποία τελέστηκε με τρόπο ιεροπρεπή στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου.

Ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης , καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ, υπογράμμισε, αρθρώνοντας γνήσια πατερικό λόγο, τη σημειολογία του Ιερού Γεγονότος: «Η ακολουθία του Νιπτήρος στην οποία συμμετέχουμε εκπέμπει ένα σωτήριο αλλά και παράδοξο μήνυμα. Ενώ οι μαθητές φιλονικούν στο Μυστικό Δείπνο για τις πρωτοκαθεδρίες και ποιός μεταξύ τους είναι ο πρώτος , ο Κύριος προβαίνει σε μια ασυνήθιστη πράξη .

Ζώνεται το λέντιο ,την πετσέτα της διακονίας , και αρχίζει να πλένει τα πόδια των μαθητών του, οι οποίοι παρακολουθούν αμήχανα την κίνηση κατάβασης του Θεού Λόγου . Όλη η Μεγάλη Σαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα αυτό το νόημα κομίζει: αν δεν εισέλθει κάποιος στο πνευματικό στάδιο ως φιλότιμος αθλητής, εάν δεν ιδρώσει και δεν κοπιάσει, δεν μπορεί να φθάσει στο τέρμα. Εάν δεν επιλέξει εκούσια την οδό της καθόδου από τον εωσφορικό εγωϊσμό, το ναρκισσισμό και τη φιλαυτία , πρόσωπο Αναστάντος Κυρίου δεν πρόκειται να δεί…

Η Εκκλησία μας μέσα από τη θεσπέσια υμνολογία , μέσα από τις λειτουργικές συνάξεις διδάσκει τη σιωπή και την ησυχία.

Ο Χριστός , κατά τη θριαμβευτική είσοδο στα Ιεροσόλυμα μένει σιωπηλός. Όταν προκαλείται από τους Γραμματείς και Φαρισαίους, που με φθόνο παρατηρούν τα γενόμενα, περιορίζεται να πεί : «ουδέποτε ανέγνωτε , ότι εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον;»

Ακόμη, ο Κύριος σιωπά ενώπιον του Αρχιερέως, δεν απαντά στις επίμονες ερωτήσεις του Ηρώδη και στέκεται σιωπηλός προ του Πιλάτου .

Ένα άλλο πρόσωπο που στέκεται βουβό και σιωπηλό προ του Πάθους είναι η Παρθένος Μαρία. Δεν διασώζεται κανένας λόγος Της , δεν ακούγεται κανένα παράπονο, κανένας γογγυσμός , παρά τον αβάστακτο πόνο που διαπερνά την καρδιά Της .

Ο τρόπος της σιωπής και της ησυχίας του Κυρίου, της Παναγίας αλλά και των Αγίων μπροστά στο μυστήριο του Σταυρού αποτελεί άριστο παράδειγμα για εμάς.

Εάν σιωπήσουμε και ησυχάσουμε, θα αρχίσουμε να κατανοούμε το Μυστήριο της διακονίας του Κυρίου μας …».

Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Πατουλίδου οι Βουλευτές κ. Γ. Ορφανός, κ. Σ. Καλαφάτης και Κ. Γκιουλέκας, οι Δήμαρχοι Νεάπολης –Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδης και Παύλου Μελά κ. Δ. Δεμουρτζίδης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Στρατηγός κ. Η. Λεοντάρης Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού και πλήθος πιστών .

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, μετά το πέρας της Ακολουθίας, είπε: ότι «ο Χριστός γίνεται το υπόδειγμα και το μέτρο της ταπεινώσεως και της διακονίας για να κρίνει ο καθένας από εμάς τον εαυτό του».

Εκ του Γραφείου Τύπου