9 Απριλίου 2017 | Τελευταία Νέα | 816 προβολές

Δελτίο  τύπου

Στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2017.

Ο Σεβασμιώτατος, με καλλιτεχνική δεξιοτεχνία συνέθεσε τον πίνακα της θριαμβευτικής  Εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, φώτισε τα κεντρικά πρόσωπα και προχωρώντας βαθύτερα αποκάλυψε τα εσωτερικά κίνητρά τους. Στη συνέχεια, κάλεσε το εκκλησίασμα να προχωρήσει σε αυτοκριτική και να αξιολογήσει με εντιμότητα τη στάση του απέναντι στο Βασιλέα Χριστό.

Στη σημερινή Θεία Λειτουργία, αξίζει να σημειωθεί: η εντυπωσιακή  προσέλευση των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, καθώς και η εξαιρετική  απόδοση των επίκαιρων βυζαντινών ύμνων από το χορό των ιεροψαλτών.

Παράλληλη ανάγνωση

«Ιδού ο Βασιλεύς σου έρχεται σοι ….»

Το πλήθος που επευφημούσε τον Ιησού κρατούσε δάφνες και κλαδιά, πιθανόν από ελιά- το δέντρο που συναντούμε περισσότερο γύρω από την Ιερουσαλήμ .Τα δαφνόφυλλα και τα ελαιόκλαδα έχουν το καθένα τη δική του συμβολική  σημασία. Η δάφνη συμβολίζει τη νίκη, η ελιά την ειρήν . Ας προϋπαντήσουμε τον Κύριο προσκυνώντας ταυτόχρονα τη δύναμη και την αγάπη Του, προσφέροντάς Του ταυτόχρονα τις νίκες μας επί της αμαρτίας  και του εαυτού μας (που είναι δικές Του νίκες) και την εσωτερική μας ειρήνη (που είναι η δική Του ειρήνη).

« Τους δε χιτώνας υπεστρώννυον αυτώ ….». Ας ρίξουμε στα πόδια του Ιησού τα ρούχα μας, τα υπάρχοντά μας, την ασφάλεια μας, τα εξωτερικά μας αγαθά, καθετί επιτηδευμένο και πλαστό και κυρίως τις ιδέες μας, τις επιθυμίες μας, τα συναισθήματά μας, ας του προσφέρουμε ταπεινά ό,τι μας είναι πολύτιμο.

«Ιδού ο Βασιλεύς σου έρχεται σοι ….».  Ο Ιησούς δεν έρχεται προς την ανθρωπότητα γενικώς. Έρχεται προς τον καθένα  μας ξεχωριστά. Ζητά μια συγκατάθεση και μια υπακοή εσωτερική και βαθιά .

«Ωσαννά ! Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου !». 

Lev Gillet  , Πασχαλινή Κατάνυξις 

Εκ του Γραφείου τύπου